Effee sin redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i forbindelse med åpenhetsloven

Beskrivelse av virksomhetens organisering og driftsområder

Effee AS ble opprettet i 2016 og startet som en leverandør av induksjonsutstyr for matere til støpegods som ble varmet opp og holdt varmt vha. induksjonsvarming. Dette er fortsatt en del av våre produktleveranser, men nåværende hoved leveranser er induksjonsvarmebehandling og sveisereparasjoner utført ved hjelp av roboter, og/inkludert tekniske studier, konsultasjonsarbeid og annen service. Vi er en innovativ virksomhet som bruker simuleringsverktøy for å supportere kunder og utvikler selvstyrende robotisert sveising, samt bruker diverse annet nytt utstyr, som 3D scanning til kartlegging og inspeksjonsformål.

Hovedkundene finnes i Olje- og gassbransjen, Metall- og støperibransjen og innen Fornybar Industri.

Effee AS har hovedkontor i Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund (Borgundveien 340, 6009 Ålesund), og vi har en utstyrs- og personalbase ved Tjeldbergodden.

I Norden har vi også en svensk avdeling i Effee Induction AB i Malmö, som har kompetanse innen og utfører bl.a.

  • Metallurgi
  • Støperiformål
  • Forskningsprosjekter
  • Simuleringer/beregninger av materialprosesser
  • Salg

I India har vi datterselskapet Effee Private Limited, som er en ny og innovativ «Original Equipment Manufacturer» (OEM) innen induksjonsvarmebehandlingsbransjen.

Tidligere het selskapet Induction Spares and Services (inntil 2019), og hovedtjenestene er

  • utvikling og produksjon av utstyr til induksjonsvarmebehandling,
  • service og teknisk support,
  • renovasjon/reparasjon og retrofit av maskiner,
  • leveranse av reservedeler til induksjonsutstyr, samt
  • design, utvikling og ingeniørtjenester.
Rutiner for å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold

Faktiske og mulige brudd på åpenhetsloven skal registreres som et avvik i konsernets kvalitetssystem. Hvis en ekstern aktør melder fra om et brudd på åpenhetsloven til en ansatt, skal den ansatte registrere bruddet som et avvik. Relevant person i konsernet vil motta avviket og er ansvarlig for å håndtere det. Hvem i konsernet som mottar avviket avhenger av hvilken type avvik det er. Vår HSEQ Manager monitorerer alle avvik og følger opp at de blir respondert og aksjonert på.

Hvis avviket dreier seg om leverandører som ikke respekterer menneskerettigheter i leverandørkjeden vil første steg være å gå i dialog med dem for å få rettet opp i forholdet. I ytterste konsekvens, hvis dialog ikke fører noen vei, vil vi si opp avtalen med leverandøren.

Videre vil vi redegjøre for risikoområdene som ble identifisert gjennom aktsomhetsvurderingene og hvilke tiltak vi har gjort for å styrke arbeidet på disse områdene.

Aktsomhetsvurderinger

Aktsomhetsvurderinger i Effee startet opp i 2024 ved å gjennomgå alle våre leverandører i Norge og India. En ansvarlig for åpenhetsloven ble utpekt og nøkkelpersoner i konsernet har arbeidet systematisk over tid og sammen med nøkkelperson for kundekontakt med leverandører i India. Sammen kom vi frem til fire risikoområder vi anså som vesentlige og ønsket å se nærmere på. Under følger en kort redegjørelse for disse, og hvilke tiltak som er iverksatt for å styrke arbeidet på disse områdene.

1. Arbeidsvilkår i leverandørkjede

Det er rimelig å anta at noen av varene vi kjøper inn stammer fra land hvor det er høy risiko for at respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ikke blir opprettholdt. Derfor startet vi jobben med å styrke arbeidet vårt med arbeidsforhold i leverandørkjedene våre.

Tiltak

Vi startet med å kartlegge våre leverandører, og prioritere disse opp mot sannsynlighet for risiko for brudd på bl.a. menneskeretter. Vi har i første omgang henvendt oss til våre leverandører og ikke gått lenger bakover i leverandørkjeden.

Vi tok utgangspunkt i leverandører med varer som ifølge DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har høy risiko for brudd på menneskerettigheter. På bakgrunn av dette lagde vi et spørreskjema som er sendt ut til de av leverandørene våre som leverer varer og tjenester med høy risiko for brudd på menneskerettigheter.

Vi endte opp med å sende ut spørreskjema til utvalgte leverandører i Norge og i India. Her spurte vi om leverandørenes kunnskap om leverandørkjedene deres til produktet/produktene de leverer til oss. Formålet var å få dokumentasjon på leverandørenes arbeid med menneskeretter og gode, trygge arbeidsforhold i de respektive selskap.

Hovedmålet med spørreundersøkelsene er å få en grunnleggende forståelse av hvor råvarer og komponenter som ender opp hos oss kommer fra. I tillegg til å kartlegge leverandørkjedene ønsker vi informasjon om andre relevante faktorer som arbeidet deres med menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og HMS. Svarene vi har fått inn er gjennomgått, med plan om at leverandører som ikke oppfyller våre krav blir kontaktet.

Resultater

Alle de spurte leverandørene til både norsk og indisk del av selskapet har svart på spørreundersøkelsen. Dette er vi veldig fornøyde med, og vil bruke tilbakemeldingene aktivt og se nærmere på vårt samarbeid med disse fremover.

For å styrke arbeidet vårt videre med respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold har vi et skriv kalt «Effee Group Etiske Retningslinjer». Dette dokumentet inneholder blant annet vårt verdigrunnlag og tydeliggjøring av at selskapets evne til å skape verdier er avhengig av at vi samarbeider godt, legger til rette for innovasjon og individuelle ressurser. Tillit, både mellom ansatte og med våre samarbeidspartnere er svært viktig for oss.

Vi vil følge gjeldende lover og regler, opptre på en etisk, bærekraftig og samfunnsansvarlig måte, utøve god eierstyring og selskapsledelse. Vi støtter og respekterer Menneskerettighetserklæringen (UDHR – Universal Declaration of Human Rights), og våre aktiviteter skal samsvare med FNs veiledende prinsipper for forretningsdrift og menneskerettigheter (UNGP, United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights).

Det står også beskrevet at alle har rett og plikt til å varsle om man kommer i situasjoner hvor det kan knyttes usikkerhet eller tvil om praktiseringen av selskapets etiske standard, eller som observerer noe som kan oppfattes som brudd på denne. Varslingskanal er etablert og dedikerte personer i konsern håndterer varsler løpende.

2. HMS

HMS er et viktig fokusområde i Effee og løftes frem i egne punkt i Effee’s etiske reglement. Vi tar sikkerhet og sikring på alvor, og vår visjon er null skader. Vi vil legge til rette for et trygt og sikkert arbeidsmiljø, med kontinuerlig søkelys på læring og forbedring. Vi skal utføre vårt arbeid i henhold til internasjonalt anerkjente prinsipper og praksis for helse- og sikkerhetsledelse og gjeldende lov.

Vårt mål er å hindre skade på miljøet, inkludert forebygging av forurensing. Vi anvender prinsippet om kontinuerlig forbedring når vi vurderer miljøkonsekvenser og -risiko. Vi skal følge alle lover og regler knyttet til ytre miljø. Vi har fastsatt følgende mål for HMS: - Ingen skader med/uten fravær - Ingen arbeidsulykker med fravær.

Tiltak

Vi bruker et eget avvikssystem som en integrert del av vårt kvalitetssystem. Dette skal gjøre det enkelt å registrere HMS-avvik, og opplæring og påminning om dette er del av onboarding av nye ansatte og del av alle felles møter i selskapet. Opplæringen i bruk av verktøyet er gitt til alle ansatte. Verktøyet har bidratt til å senke terskelen for å registrere avvik. HMS er fast tema på alle allmøter, konsernledermøter og øvrige leder- og avdelingsmøter. Videre rapporteres det HMS-tall til styret ved hvert styremøte.

3. Korrupsjon

Effee har nulltoleranse for korrupsjon. På dette risikoområdet ønsket vi å gjennomgå hva som står om korrupsjon i konsernets etiske reglement og hvilke rutiner vi har hvis vi oppdager korrupsjon.

Tiltak

Etter en gjennomgang av det etiske reglementet kan vi konstatere at det er oppdatert og i god stand. Våre regler for forretningspraksis med spesielt tydeliggjøring av Anti-korrupsjon og Pris- og anbudssamarbeid i vårt reglement virker forebyggende mot korrupsjon. Dette er med å sikre den enkelte ansatte og konsernet som helhet. Det har ikke vært korrupsjonstilfeller i konsernet. Hvis det oppdages eller mistenkes korrupsjon skal dette meldes i fra i henhold til selskapets varslingsrutiner. Avhengig av bruddets omfang vil det vurderes om eksterne aktører skal tas med i prosessen.

4. Diskriminering

Konsernet skal være en inkluderende arbeidsplass uten noen form for diskriminering. I forbindelse med dette risikoområdet ønsket vi å gjennomgå hvordan vi jobber for å oppnå dette.

Tiltak

Først gikk vi gjennom hva som står om dette i det etiske reglementet vårt og i konsernets compliance dokument. Her beskrives det godt hvordan konsernet skal jobbe for et godt arbeidsmiljø, likeverd og mangfold. Konsernet kartlegger arbeidsmiljøet og ansattes trivsel gjennom årlige medarbeidersamtaler og kvartalvise medarbeiderundersøkelser. Vi har også oppfølging av bedriftshelsetjenesten.

Videre har vi i forbindelse med dette risikoområdet sett på kjønnsbalansen i konsernet. Energibransjen, som konsernet er en del av, er en mannsdominert bransje. Ved rekruttering og promotering har vi alltid mål om å tiltrekke oss kvinnelige ansatte. Det er viktig å presisere at for konsernet handler ikke mangfold kun om kjønn. Alle ansatte skal bli behandlet likt, uavhengig av etnisitet, alder, legning o.l.

De årlige personalsamtalene og trivselsundersøkelsene vitner om at medarbeiderne trives svært godt på jobb, og vi ligger jevnt på eNPS score over 170 av 200 mulige fra undersøkelser hvert kvartal.

Dette er Effee første rapport vedr åpenhetsloven. Vi skal bruke vår erfaring fra dette arbeidet, og respons fra utvalgte leverandører til å jobbe videre med god dialog, klare krav og tett oppfølging av våre leverandører for å sikre at vi gjensidig jobber med å styrke grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold knyttet til vår industri og aktivitet.

Ålesund, 11. juni 2024, Styret i Effee AS

Per Olav Myrstad, Styrets leder.
Leif Arne Langøy, Styremedlem.
Stein Berg Oshaug, Styremedlem.
Sveinung Henden, Styremedlem.
Eirik Belland, Styremedlem.
Håvar Risnes, Styremedlem.